Uçak Bagaj Kuralları Nelerdir? Az Bilinen 6 Bagaj İpucu

Havayolu firmaları kayıtlı bagaj ve el bagajları için birçok kural belirliyor. Tripuck ekibi ”Uçak Bagaj Kuralları Nelerdir?” ”Bagaj Hakları En Verimli Nasıl Kullanır” ”El Bagajı ve Kayıtlı Bagaj Kuralları Nelerdir?” sorularını düşünerek, siz seyahat edenler için küçük bir uçak bagaj rehberi hazırladı. Seyahatleriniz sırasında kötü sürprizlerle karşılaşmamak, bagaj haklarınızı en iyi şekilde kullanmak için bu rehberden faydalanabilir, yolculuk öncesi son kontrollerinizi yapabilirsiniz.
Uçak yolcularında temel anlamda yolcuların iki farklı bagaj hakkı bulunmaktadır.

  • Kayıtlı Bagaj: Check-in esnasında uçağın kargo bölümünde taşınmak üzere teslim alınan, eşya /bavul /çantalar için kayıtlı bagaj denmektedir.
  • Kabin / El Bagajı: Kişisel eşyalarınız ya da uçakta yanınızda taşımak istediğiniz eşyalar kabin / el bagajı olarak kabul edilmektedir.

Kayıtlı Bagaj Nedir?

Kayıtlı bagaj, bir dizi kurallar çerçevesinde uçuş öncesi (check-in) esnasında, uçağın kargo bölümüne taşınmak için alınan eşyalara denmektedir. Havayolu firmaları kayıtlı bagajlar için değişmeyen ve değişen olmak üzere farklı kurallar benimsemiştir. Bu kurallar çerçevesinde kayıtlı bagaj hakkınızı kullanabilirsiniz.

Havayolu firmaları belirledikleri kuralların dışında kalan bavulları taşımamak için oldukça hassas bir politika izler. Bu nedenle aşağıda Tripuck ekibi tarafından paylaşılan kuralların bütün hepsine dikkat etmeniz, büyük önem taşır. Aksi takdirde seyahat planınızdan vazgeçmeniz ya da eşyalarınızı havaalanına bırakmanız gerekebilir.

Uçak Bagaj Kuralları

Kayıtlı Bagaj Taşımak İçin Uçak Bagaj Kuralları Nelerdir?

  • İç hat ya da dış hat uçuşlarında seyahat edecek yolcular, IATA standartlarına yönelik belirlenen SHGM prosedürlerine göre ”tek başına 32 kilogramı” geçen eşyaları kayıtlı bagaj bölümüne veremez. Tek başına ağırlığı 32 kilogramı geçen yolcuların seyahat öncesi, havayolu firması ile görüşerek havayolu firmasından farklı bir çözüm teklifi alabilir.
  • Bütün havayolu firmaları belirledikleri limitlerin üstünde kayıtlı bagaj taşımak isteyen yolcular için, ek bagaj ücret tarifesi uygular. Bu tarifeler bütün havayolu firmalarında farklılık gösterir. (bilet türüne göre yine farklılıklar gösterebilir.)
  • Havayolu firmaları maddi ya da manevi değeri yüksek olan eşyalara dair sorumluluk almaz.(belirlenen limitler dışına çıkılmaz)
    Kayıtlı Bagaj İçerisinde Taşınmayan Eşyalar Neler?
  • Yanıcı madde içeren ya da buna dair uyarı etiketi içeren maddelerin, uçaklarda taşınması yasaktır
  • Basınçtan etkilenebilecek spreyler, içinde gaz içeren herhangi bir materyal, uçak içerisinde taşınmaz.
  • Patlayıcı madde içeren, etiket taşıyan ürünler uçaklarda taşınmaz.
  • Zehirli ya da bulaşıcı maddeler içeren tüpler/eşyalar.
  • Aşındırıcı özelliğe sahip olan eşyalar.
  • Yaralama tehlikesi bulunan tüm eşyalar.
  • Manyetik maddeler.

    Uçakta Zeytinyağı, Pekmez, Bal ya da Diğer Sıvı Gıdalar Taşınır Mı?
  • Şişe içerisinde yer alan ”zeytinyağı, pekmez, bal ve diğer sıvı gıdılar” kayıtlı bagaj bölümünde taşınabilir. Fakat bunun için uçağın belirli bir yerinde taşınması gerekir.(bildirmeniz önemlidir.)
  • Yolcu başına maksimum uçakta zeytinyağı taşıma(ya da türevleri) sınırı 5 litredir.
  • Yolculuk öncesi yolcu check-in esnasında bilgi vererek, sınırlı izin etiketi talep etmelidir.
  • Uçakta taşınmak istenen sıvıların plastik bir poşete konduktan sonra, ağzı sıkıca kapatılmalı ya da kilitlenmelidir. Eşya bir köpük ya da havalı plastikle kapatılmalıdır. Eşya üzerinde isim etiketi bulundurulması gerekmektedir.
  • Havayolu firmaları sıvı taşırken, sıvıların yolculuk esnasında zarar görmesi durumunda hiçbir teminat garanti etmez. Sorumluluk üstlenmez.

El Bagajı Nedir?

El bagajı, hava yolculuğunda yolcuların uçak kabinine alabilecekleri bagaj türüdür. El bagajı genellikle sınırlı boyut ve ağırlıkta olup, yolcunun yanında bulundurduğu ve bagaj bölümüne verilmeden taşınan eşyalardır. El bagajı, genellikle uçağın üst bagaj bölmesine veya koltuk altına sığacak şekilde tasarlanmıştır.

El bagajının boyut ve ağırlık sınırlamaları havayolu şirketlerine göre değişiklik gösterebilir. Genellikle bu sınırlamalar, uluslararası standartlara uygun şekilde belirlenir, ancak her havayolu şirketinin kendi politikaları vardır. Örnek olarak, bir Türk Hava Yolları el bagajı için maksimum 23x40x55 cm ölçüleri ve 8 kilogram arası bir ağırlık sınırlaması bulunmaktadır.

Pegasus Hava Yolları‘nın uçak bagaj kuralları ise, el bagajı için şöyledir: Ekonomi sınıfı yolcuları, bir adet ve maksimum 8 kg ağırlığında kabin bagajı taşıyabilirler. Business Flex, Business ve Basar Plus sınıfı yolcular için bu sınır 16 kg’a kadar çıkar. El bagajının boyutları toplamda en fazla 115 cm (en + boy + derinlik) olup, bu boyutlar 55x40x20 cm ebatlarındaki bir bagajı ifade eder. Bu uçak bagaj kuralları hem iç hat hem de dış hat uçuşlarında uygulanmaktadır.

El bagajı, özellikle kısa süreli seyahatlerde veya hızlı havaalanı geçişleri için tercih edilir, çünkü bu bagajlar için check-in sırasında ek süre harcamaya veya varışta bagaj teslim alanında beklemeye gerek kalmaz.

El Bagajı Taşıma Kuralları Nelerdir?

Havayolu firmaları el bagajı taşımak için birbirinden farklı kurallar koyabilir. Fakat SHGM standartları el bagajı taşıma kuralları içinde belirlidir. Bu yüzden yukarda Bagaj taşıma kuralları olarak belirlenen tüm kurallar bu aşama içinde geçerlidir.

El Bagajı Taşıma Kuralları
  • Ortalama olarak el bagajları için havayolu firmaları 8 kilo belirler. Bu bilgiyi seyahat edeceğiniz havayolu firmasına ait siteden teyit edebilirsiniz.
  • El bagajında reçetesiz, raporsuz ya da ambalajı olmayan ilaçlar taşınamaz.
  • Kabin bagajında 100ML’i geçen sıvılar taşınamaz
  • Duty-free mağazalarından alınan eşyalar şeffaf ambalaj ve faturalarla taşınır.(100ml’i aşıyorsa el bagajıyla taşınamaz.)

    NOT: El bagajı taşırken başkalarının sizden eşyanızı taşımalarına dair istekleri kabul etmemeniz büyük önem taşır. Bu durum yasak ve sizin açınızdan tehlikeleri olan bir durumdur. Uçak bagaj kuralları yolcuların hassasiyet göstermesi gereken bir konudur.

Uçaklarda Bagaj Hakkı İçin Az Bilinen İpuçları

  1. Bagaj Taşıma Sınırlarınızı Bilin
    Uçuş öncesi tercih ettiğiniz havayolu firmasının güncel bagaj sınırlarını mutlaka iki kez kontrol edin. Uzun bir uçuş için birden fazla havayolu firması tarafından düzenlenen ortak bir uçuş seyahatine dahil olmuşsanız, en uzun uçuşu sağlayan havayolu firmasının kuralları geçerli olur.
  2. Bilet Türünüze Göre Bagaj Hakkınız Değişir
    Biletinizin bilet türüne göre bagaj haklarınız değişiklik gösterir. Bagaj sınırlarına bakarken, size ait olan bilet için doğru sınırlara baktığınıza emin olun.
  3. Kabin Bagajının Sınırları
    Sanıldığının aksine kabin bagajlarının bir sınırı vardır. Eşyanız küçük olmasına rağmen ağırlığı, havayolu firmasının sınırını geçiyorsa, kabin bagajınızı bırakmak zorunda kalabilirsiniz.
  4. Görevlilerle İletişim Kurun
    Kimi zaman check-in sırasında küçük bir fark büyük paralar ödemenizi gerekterebilir. Bu nedenle check-in görevlisinden yapabileceği bir şey olup olmadığını kibarca sorun. Ufak farklarda size ücretsiz olarak yardımcı olabilirler.
  5. Eşyalarınızın Yerini Değiştirin
    Check-in sırasında bagaj sınırını aştığınızı anlarsanız, ağır eşyaları el bagajınıza almayı deneyebilirsiniz. El bagajlarında sınır olmasına rağmen, istisna durumlar dışında tartılmaz.
  6. Eşya Düzenleme Kitlerini Kullanın
    Hava seyahatlerinde eşya düzenleme kitleri sizi büyük bir yükten kurtaracaktır. Eşyalarınızın düzenli olması, yolculuk sırasında bavulunuzun zarar görmemesi için önemlidir.
Scroll to Top