Edirne’de Gezilecek Yerler, Görülmesi Gereken Yerleri Keşfedin

Türkiye’nin kuzey batısında, Avrupa’ya ayak basmadan önce göze çarpan, Trakya’nın incilerinden bir tanesi Edirne; içinde barındırdığı kendine has tarihi, kültürü, mimarisi ve havası ile gezenlerin hayatında iz bırakabilen şehirlerden bir tanesidir. Hayatınızda mutlaka görmeniz, insanlarını tanımanız ve yaşantısına tanık olmanız gereken şehirlerin başında gelir Edirne. Eğer siz de Trakya’nın küçük Paris’i olarak adlandırılan bu şehirde yolculuğa çıkmak istiyorsanız sizin için hazırladığımız Edirne’de gezilecek yerler listesine göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

Edirne’de Cami Turu

Selimiye Cami

Edirne denildiğinde görülmesi gereken yerlerin başında Selimiye Cami gelir. Bu görkemli cami Osmanlı padişahı II. Selim döneminde Mimar Sinan tarafından tasarlanmış ve 1574 yılında yapımı tamamlanmıştır. Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” olarak nitelendirdiği bu yapıt, kendisine has kubbe, minare ve süslemeleriyle ziyaret edenleri kendisine hayran bıraktırıyor. En büyük özelliği ise bu caminin Edirne’nin neresinden bakılırsa bakılsın görünüyor olmasıdır.

Eski Cami

Bu Cami, Edirne’de cami turuna devam etmek isteyenlerin en sık uğradığı camilerden bir tanesidir. Eski Cami, Selimiye Cami’nin tam karşısında yani şehrin merkezinde bulunuyor. Şehirdeki en eski yapıtlardan biri olan Eski Cami, 1414 yılında I. Mehmet tarafından tamamlanmıştır. Cami, duvarlarında bulunan 18. ve 20. yüzyıla ait yazılarla dikkat çekmektedir.

Üç Şerefeli Cami

Edirne’de gezilecek camilerden biri olan Üç Şerefeli Cami, mimarisi ile diğer camilerden ayrışmaktadır. Bu camide ilk defa dikdörtgen plan kullanılmış ve kendisinden sonra gelen pek çok cami planına örnek olmuştur. Camiye ait 4 adet minare bulunmaktadır. Bu minarelerden en yükseği ve üç şerefeli olan minare ise camiye adını vermiştir.

Muradiye Cami

Muradiye Cami, Edirne’de gezilecek camilerin başında gelen bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. II. Murat döneminde yaptırılan cami, iç süslemeleriyle Osmanlı dönemindeki sanatın en büyük örneklerinden biridir. Muradiye Cami’ni gezmek isteyenler Edirne’nin Küçükpazar semtine uğrayabilir.

Edirne’nin Görülmesi Gereken Tarihi Yerleri

Hıdırlık Tabyası

Edirne’de tarihi bir keşfe çıkmak isterseniz Hıdırlık Tabyası Edirne’de görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir. Yaklaşık 1800 metre uzunluğunda olan tarihi tabya, I. Balkan Savaşı sırasında en önemli ve en uzun savunma yapısı olarak kullanılmıştır.

Makedonya Saat Kulesi

Edirne’de gezilmesi gereken yerlerden bir diğeri ise şehir merkezinde bulunan Makedonya Saat Kulesidir. Kule, Roma döneminde kenti çevreleyen surların dört köşesinde bulunan kulelerden yalnızca günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiş olanıdır. Roma Kralı Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Ardından Osmanlı Devleti döneminde Edirne Valisi olan Hacı Ahmet Paşa’nın bu kuleye saatler koydurmasıyla saat kulesi olarak anılmaya başlamıştır.

Adalet Kasrı

Adalet Kasrı, Edirne Sarayı’nın sağlam kalan ve günümüze kadar ayakta kalmış tek binasıdır. Edirne’ye gidildiğinde görülmesi gereken yerler listesinde başlarda gelecek bir tarihi yapıttır. Bu yapıtın da mimarı Mimar Sinan’dır ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılmıştır. Kasr, yaptırıldığı dönemde Yargıtay ve Divan-ı Hümayun yani Bakanlar Kurulu olarak kullanılmıştır.

Enez Kalesi

Enez Kalesi, adını da aldığı Edirne’nin sahil kasabası Enez’de bulunmaktadır. Şehir merkezine yaklaşık 2 saat mesafede bulunan bu kasabada tarihi bir gezi yapmak isterseniz, Enez Kalesi’nin mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olduğunu söylemek gerekir. Kalenin, Bizans döneminden önce yapılmış olduğu düşünülüyor ve zamanında Balkanlardan gelen barbar akınlarının önüne geçmek için kullanıldığı söyleniyor. Yapımında kullanılan dönemine has yapı malzemeleri ile kendine hayran bıraktırıyor.

Rüstem Paşa Kervansarayı

Edirne’de görülmesi gereken yerlerden bir tanesi de Rüstem Paşa Kervansarayıdır. Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı olarak görev yapan Rüstem Paşa, bu kervansarayı Mimar Sinan’a yaptırmıştır. Zamanında ticaret yapan kervanların konakladığı kervansaray, iki kattan oluşmaktadır. Birinci katında 39, ikinci katında 41 oda bulunan binanın dışı dükkanlarla çevrilidir. Günümüzde de Edirne’yi ziyaret edenlerin konaklayabileceği otel olarak görevini devam ettirmektedir.

Karaağaç Tren Garı

Edirne’nin Karaağaç mahallesi denildiği zaman akla gelen ilk yerlerden bir tanesi tarihi Karaağaç Tren Garı’dır. Gar, II. Abdülhamid döneminde yaptırılmıştır. Ülkenin Avrupa’ya bağlanan en önemli noktalarından bir tanesidir. Mübadele döneminde ülkemize göç eden Balkan Türklerinin konaklama noktası olmuştur. I. Dünya Savaşından sonra Osmanlı Devleti sınırları dışında kalan bölge, Lozan Antlaşması ile savaş tazminatı olarak geri alınmıştır. Ancak tren yolunun bir kısmı ülke sınırları dışında kalmıştır. İstanbul’dan Edirne’ye tren yolu ile seyahat edildiğinde Yunanistan sınırları içinden geçmek zorunda kalındığı için 1971 yılında yeni bir tren yolu hattı ve Edirne merkezine yeni tren garı inşa edilmiştir. Böylece Karaağaç Tren Garı kullanıma kapatılmıştır. Günümüzde Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak kullanılmaktadır. Edirne’de görülmesi gereken yerlerin başında gelen bir binadır.

Lozan Anıtı

Karaağaç Tren Garı ile aynı bahçede yer alan Lozan Anıtı, Edirne’ye gelenlerin mutlaka görmek isteyecekleri yapıtlardan bir tanesidir. 24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Antlaşması’nın anısına dikilmiş bu anıt, birbirinden farklı üç adet sütundan oluşmaktadır. En uzun sütun Anadolu’yu, ikinci orta uzunluktaki sütun Trakya’yı ve en kısa sütun ise Karaağacı temsil etmektedir. Sütunların ortasında bulunan genç kız figürünün elinde ise belgeler ve bir adet güvercin bulunmaktadır. Bu belgeler Lozan Antlaşmasını, güvercin ise bildiğimiz gibi barışı simgelemektedir.

Sokullu Hamamı

Sokullu Hamamı, Edirne’de görülmesi gereken tarihi yapıtlardandır. Üç Şerefeli Cami’nin tam karşısında bulunan hamamın mimarı, Mimar Sinan’dır. Sokullu Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kadınların ve erkeklerin giriş yapabileceği farklı iki adet girişi bulunmaktadır.

Edirne Büyük Sinagogu

Edirne’de bulunan bu sinagog, Türkiye’nin en büyük ve Avrupa’nın ise üçüncü büyük ibadet yeri olarak kayıtlara geçmiştir. 1905 yılında çıkan bir yangında yanan sinagog II. Abdülhamit döneminde restore edilmiştir. Yahudilerin Edirne’den ayrılmasından sonra ise kullanılmadığı için yıkılmaya yüz tutan sinagog 2015 yılında tekrar restore edilmiş ve kullanıma açılmıştır.

Edirne’de Görülmesi Gereken Müzeler

İkinci Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi

Edirne’de görülmesi gereken yerlerden bir tanesi de İkinci Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesidir. Bu müzede cami, hamam, mutfak, tıp medresesi, imaret, darüşşifa, erzak depoları ve daha birçok bölümleriyle çok geniş bir alana yayılmıştır. Osmanlı döneminde hastaları müzik ve su sesiyle tedavi ettikleri söylenen bu müze Edirne’ye gelenlerin ilgi odaklarından bir tanesi olarak listemizde yer alıyor.

Türk-İslam Eserleri Müzesi

Selimiye Cami’den çıktıktan sonra bir müze gezintisi yapmak isterseniz caminin hemen arka bahçesinde bulunan Türk-İslam Eserleri Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Türk-İslam eserlerinin kronolojik olarak sergilendiği bu müzede hamam, medrese gibi yapıtlardan toplanan el yazmaları, Kur-an ve çeşitli cam eşyalarını bulabilirsiniz.

Şükrü Paşa Anıtı ve Balkan Savaşı Müzesi

Tüm Edirne’yi tepeden izlemek ve aynı zamanda tarihi bir müze gezisi yapmak isterseniz Şükrü Paşa Anıtı ve Balkan Savaşı Müzesi tam size göredir. Şehrin en yüksek noktalarından birinde konuşlanmış anıt ve müze, Balkan Savaşı sırasında şehrin savunması yapılan tabyadan oluşmaktadır. Bu yapıtta savaşın ve şehitlerin anısına pek çok eşya bulunmaktadır.

Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Prehistorik dönemde bir gezintiye çıkmak isterseniz Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Edirne’de görülmesi gereken müzelerdendir. Yunan, Bizans, Roma dönemlerinden izler de barındıran bu müzede, farklı dönemlere ait heykeller, para koleksiyonları, toprak ve cam eşyalarla tarihte bir yolculuğa çıkmaya hazır olun.

Millî Mücadele ve Lozan Müzesi

Kurtuluş Savaşı sırasında Trakya’da verilen büyük mücadelenin, Karaağacı geri alınmasında büyük öneme sahip Lozan Antlaşması’nın anısında yapılan bu müzeyi, Edirne’ye geldiğinizde görmenizi tavsiye ediyoruz.

Edirne’de Turistik Alanlar

Ali Paşa Çarşısı

Edirne’de turistlerin uğrak yerlerinden biri denildiğinde akla gelen ilk yer Ali Paşa Çarşısıdır. Ali Paşa Çarşısı, yaklaşık 110 adet dükkândan oluşan Edirne’nin gezilmesi gereken noktalarından bir tanesidir. 1560 yılında yaptırılan kapalı çarşı 300 metre uzunluğundadır. Genellikle hediyelik eşya, kuyumculuk, lokum, şekerleme, giyim ve aksesuar bulabileceğiniz çarşı, Edirne’nin en önemli ticaret merkezidir.

Saraçlar Caddesi

Saraçlar Caddesi, Edirne’nin İstiklal Caddesi sayılabilir. Şehir merkezinde bulunan cadde, Edirne’de görülmesi gereken renkli bir alışveriş noktasıdır. Birbirinden farklı dükkanların bulunduğu caddede, dilerseniz alışveriş yapabilir; dilerseniz de yemek yiyebileceğiniz dükkanlara göz atabilirsiniz.

Selimiye Arastası

Selimiye Cami’ni gezdikten sonra Edirne’den götürebileceğiniz hediyelik eşya, meşhur meyve sabunu veya badem ezmesi satın almak isterseniz, Selimiye Arastasına uğramanızı mutlaka tavsiye ediyoruz.  Selimiye Cami’nin hemen bahçesinden girilebilen bu çarşı yaklaşık 256 metre uzunluğundadır. Zamanında Selimiye Cami’ne gelir sağlamak amacıyla yaptırılan çarşı günümüzde de faaliyetlerine devam ediyor.

Edirne Bedesteni

Edirne Bedesteni, Edirne’de görülmesi gereken bir diğer turistik noktalardandır. Eski Cami’nin hemen arka tarafında bulunan çarşı, 1418 yılında yapılmıştır. Mimari olarak Ali Paşa ve Arasta çarşısından farklı olan bu çarşı dikdörtgen şeklindedir. İçindeki dükkân sayısı da diğer çarşılara göre daha azdır. Genellikle sahafların, hediyelik eşya ve tuhafiyecilerin bulunduğu çarşının dış dükkanlarında Edirne’nin meşhur dönercileri yer alır.

Edirne’nin Tarihi Köprüleri

Meriç Köprüsü

Edirne’den geçerek Saroz Körfezi’ne dökülen Meriç ve Tunca Nehirleri, Edirne’de görmeniz gereken yerlerdendir. Meriç Köprüsü, adından da anlaşıldığı gibi Meriç Nehri üzerinde bulunan, 1847 yapılmış, 263 metre uzunluğundaki tarihi bir köprüdür. Aynı zamanda Edirne’yi Karaağaç mahallesine bağlama görevine de sahiptir. Özellikle nehir manzarası ile birlikte gün batımını izlemek, bu köprüde adeta görsel bir şölen oluyor.

Tunca Köprüsü

Tunca Köprüsü de Meriç Köprüsü’nün kardeşi olarak nitelendirilir ve Edirne’nin tarihi köprülerinden bir tanesidir. Tunca Nehri üzerine yapılmış ve Karaağaç ile Edirne arasında bağlantı görevi görmektedir. İlk olarak 1615 yılında yapımı bitirilen köprü, 2008 yılında sel taşkını sırasında yıkılmış ancak orijinaline sadık kalınarak tekrar restore edilmiştir. Eğer nehir manzarası izlemek isterseniz bu köprü de Edirne’de görmeniz gereken yerlerden birisi olarak karşınıza çıkar.

Uzun Köprü

Uzun Köprü, Edirne’nin merkezine yaklaşık 45 dakika uzaklıktaki Uzunköprü ilçesinde bulunan, ilçeye adını da veren 1392 metre uzunluğunda tarihi bir köprüdür. Ergene nehri üzerine yapılan köprü Anadolu ve Balkanları birbirine bağlayan dünyanın en uzun taş köprüsü özelliğine sahiptir. Edirne’de görülmesi gereken yerlerden bir tanesi olarak misafirlerini ağırlar.

Edirne’nin Görülmesi Gereken Doğa Alanları

Edirne Kent Ormanı

Edirne Kent Ormanı, Karaağaç yolu üzerinde bulunan geniş bir ormanlık alandır. Piknik ve mangal yapabileceğiniz bu alanda pek çok noktada banklar, masalar, kafeler, kahvaltı salonları, yürüyüş yolu ve çocuk parkı bulunmaktadır. Meriç Nehri kenarında bulunan bu alan nehri de izleyebilmeniz için görülmesi gereken dört dörtlük doğa alandır. Bol oksijen almak isterseniz, şehrin kalabalığından ve gürültüsünden kaçmak isterseniz Edirne Kent Ormanı, huzuru bulabileceğiniz bir doğa harikasıdır. Ormanda almış olduğunuz bol oksijenden sonra üzerine güzel bir kahve içmek isterseniz de Karaağaca geçerek orada bulunan birbirinden farklı ve renkli kafelerden birinde Karaağaç Tren Garı ve Lozan Anıtı’na karşı keyif yapabilirsiniz.

IV. Mehmet Av Köşkü

Edirne’nin görülmesi gereken doğa alanlarından bir tanesi de IV. Mehmet Av Köşküdür. Tunca Nehri’nin iki kola ayrıldığı noktanın tam ortasında, Edirne’nin Sarayiçi bölgesinde yer alan bu köşk Tavuk Ormanı içindedir. Doğa ile iç içe kahvenizi veya çayınızı yudumlamak, sevdiklerinizle piknik yapmak için biçilmiş kaftandır.

Enez Plajı

Türkiye haritasına baktığınızda Edirne’de deniz olduğunu görebilirsiniz. Edirne’nin Merkez ilçesinde deniz olmasa da serinlemek ve Saroz Körfezi’nin sularında keyifle yüzmek için denize girebileceğiniz pek çok alan bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de Enez Plajıdır. Edirne Merkez’den yaklaşık 2 saat uzaklıktaki Keşan ilçesine bağlı bu kasabanın plajında güneş, kum ve denizin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Kendi aracınız bulunmasa dahi Edirne Otogarı’ndan Enez otobüslerine binerek 2 saatte kendinizi bu serin sulara bırakmanız mümkündür.

Erikli Plajı

Erikli de Edirne’de denize girebileceğiniz diğer bir alandır. Keşan ilçesine bağlı Erikli, Enez’den farklı olarak daha renkli ve hareketli bir yaşantıya sahiptir. Gündüz sahilin tadını çıkardıktan sonra gece eğlenmek için pek çok mekân da bulunmaktadır. Erikli ’ye de Edirne Otogarı’ndan otobüsle yaklaşık 2 saat içinde varabilirsiniz.

Edirne’yi aslında küçük bir sınır kenti olarak düşünebilirsiniz. Ancak içinde derin bir tarih ve kültür barındırır. Bu sebeple Edirne’de görülmesi ve gezilmesi gereken yerler oldukça fazladır. Edirne’yi gezdiğinizde hem tarihi hem turistik açıdan bir seyahat gerçekleştirmiş olursunuz. Avrupa’ya açılan kapı niteliğindeki bu şehri gezmeden önce sizin için hazırlamış olduğumuz Edirne’de gezilecek yerler listesine göz atmanız, size şahane bir rehber niteliğinde olacaktır.

Scroll to Top