Uçakta Wifi Neden Kesilir ya da Yavaşlar?

Uçakta wifi neden kesilir ya da yavaşlar? Teknolojinin gelişmesi ile havacılık sektöründe yolcular için sunulan fırsatlar da gelişmeye devam ediyor. Özellikle geçmişte neredeyse hiçbir şekilde kullanımına izin verilmeyen Wifi teknolojileri artık bazı havayolu şirketlerinin kendilerini diğerlerinden ayırmak için sunduğu bir hizmet haline geldi. Peki, uçakta uçuş modu neden kullanılıyor? Uçakta sunulan wifi olanakları nasıl bir altyapıya sahip?

Uçakta Wifi Neden Kesilir ya da Yavaşlar?

Tripuck ekibi sizin için oldukça detaylı bir ”Uçakta Wifi” incelemesi yaptı. Bu teknolojinin gerçek özelliklerini merak ediyorsanız ve uçaklarda bu teknolojinin ne kadar kapsamlı verilebileceği il eilgili araştırmalar yapıyorsanız kesinlikle doğru yerdesiniz.

Uçaklarda Sunulan Wifi Hizmetleri

Uçaklarda sunulan wifi hizmetleri genellikle son derece yavaş olmasına rağmen oldukça pahalıdır. Uçağınız uçuş halindeyken kimi zaman yaklaşık 10000 fit’e ulaşana kadar wifi bağlantısı elde edemeyebilirsiniz. Daha sonra elde ettiğiniz bağlantı da uçuşun belirli anlarında kesilir ya da kullanılamayacak kadar yavaşlar

”Uçakta wifi neden kesilir?” sorusunu sormadan önce belki de uçakların havadayken bu wifi’yi nereden getirdiklerini bulmak gerekiyor.

Uçaklar Wifi’yi Nereden Alır?

Uçakların wifi ağına nasıl sahip olabildiklerini kısaca incelemeye hazır mısınız? Tripuck ekibi derledi!

Kuleler

Uçakların wifi elde etmesini sağlayan en önemli yöntem elbette kulelerle kurdukları iletişim. İngilizce dilinde ”ATG” de denen bu sistem ”air to ground” olarak adlandırılıyor. İşlem mekanizması kısaca şu şekilde: Uçağın göbek kısmında bulunan antenler, uçağın iletişim kurduğu kuleden sürekli sinyal alır. Wifi sinyali de kuleden uçağa bu antenler aracılığı ile gönderilir.

  • Bu yöntemin şöyle bir faydası var: Uçaklar neredeyse her zaman kulelere, uydualrdan daha yakındırlar. Bu da kuleden alınan wifinin çok daha hızlı bir bağlantısı olması anlamına geliyor.
  • Kuleden sinyal almanın dezavantajı ise tahmin edebileceğiniz gibi kuleye bağlılık. Kule ile iletişimin kesildiği durumlarda uçakta wifi sinyaline ulaşamıyorsunuz. Bu durum özellikle uluslararası uçuşlarda gerçekleşiyor. Deniz, okyanus gibi alanların üzerinde uçan, dağ ve tepelerin çevrelediği bölgelerden geçen uçak, kule ile bağlantısını kaybedebiliyor. Bu da wifi ağını kaybetmesi demek.

Uydular

Uydular, uçakların wifi bağlantısı için yararlandıkları ikinci araçtır. Elbette kuleden sinyal almak wifi’nin daha hızlı olmasını sağlıyor. Fakat uydu tabanlı sistemler de geçmişe kıyasla çok daha geliştiler. Uydu aracılığı ile wifi’den yararlanan uçakların tepe kısmında kubbeye benzeyen bir anten alanı bulunur. Bu anten, uydudan gelen sinyalleri güçlü şekilde alır.

Uydular, günümüzde daha güçlü sinyal verebilmek için Ku-band ve Ka-band teknolojisini kulalnıyorlar. Bu teknoloji 4G teknolojisine yapısallık ve inovatif ağ bakımından oldukça benziyor. Ku bantları ile Ka bantları arasında kıyaslama gerçekleştiren çok sayıda bilimsel çalışma devam ediyor ve bu konuda bir fikir birliğe varılmış değil. Yine de şunu söylemek mümkün: Her iki band teknolojisi de ATG yöntemine göre daha hızlı internet sağlayabilecek alt yapıya sahip.

Peki, madem uydudan internet almak bu kadar kolay ve hızlı, o halde uçakta wifi neden kesiliyor?

Şöyle söyleyelim: Uydunun en güçlü sinyallerle wifi bağlantısı gönderdiği durumda bile, internetin birkaç yüz kişiyle aynı anda paylaşıldığını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Üstelik ağ, saatte yaklaşık 800 kilometre ile hareket eden dinamik bir merkez tarafından alınıyor. Bu da belirli aralıkla kesilmelerin ya da yavaşlamaların olmasını iyi açıklıyor.

Uçakta Wifi Neden Kesilir? Wifi Kalitesi Nelere Bağlıdır?

”Uçakta wifi neden kesilir?” sorusunun yanıtını bulduk. Peki, daha kaliteli wifi sunan bir uçakta işlerinizi daha çabuk halletmek isteyenlerdenseniz, tercihinizi ne yönde yapmanız gerekiyor? Uçakta wifi kalitesi nelere bağlıdır? Hemen söyleyelim!

  1. Hava yolunuz: Havayolunun wifi politikası, kule ile iletişimi, sahip olduğu uçağın teknik özellikleri ve çok daha fazlası, wifi’den yararlanma performansınız üzerinde etki oluşturacaktır. Dolayısıyla inovatif çalışmalar yapan bir havayolu tercihi mantıklı olabilir. Örneğin bazı havayolları uçuşların maliyetlerini düşürmek adına wifi sunmamayı tercih ediyor. Bazı uçaklarda ise wifi teknolojisini mümkün kılabilecek teknolojiler bile bulunmuyor.
  2. Uçağınız: Uçağınızın donanımsal özellikleri, antenleri, alt yapısı ve diğer teknik detayları onun wifi’yi alıp alamayacağını ve bu bağlantıyı ne kadar hızlı kurabileceğini etkileyecektir. Örneğin American Airlines Boeing 757, size wifi teknolojisini sunabilecek bir uçak olmayabilir. American Airlines 738 ise tam olarak bir ”wifi canavarı”dır.
  3. Uçak içi Wifi sağlayıcınız: Sağlayıcı, uçak içinde kullanılan internetin hızını belirleyen en önemli faktörlerden biri. Havayolu şirketi güçlü bir wifi bağlantısı sunsa bile, yeterince güçlü olmayan bir sağlayıcı performansı son kullanıcıya yansıtmayacaktır.
  4. Uçuş rotanız: Belirli bölgelerde uydu da kule de sinyal gönderme konusunda yetersiz kalabilir. Bu durumda uçuş rotanız da alacağınız wifi hizmetinin kalitesi üzerinde önemli rol oynar.
Scroll to Top