Türkiye’deki Doğa Harikası Yerler

Türkiye gerek coğrafi konumu gerek bölgesel farklılıklarıyla tüm dünyayı büyüleyecek birbirinden güzel doğa harikalarına sahip. En doğusundan en batısına birbirinden farklı ve muazzam doğa güzelliklerine ev sahipliği yapan Türkiye’de görülmesi gereken doğa harikası yerleri sizler için derledik. İşte insanı hayran bırakan Göller, Dağlar, Vadiler ve dahası…

Türkiye’deki Doğa Harikası Yerler

Kelebekler Vadisi, Muğla

Öyle bir vadi hayal edin ki karadan hiçbir şekilde ulaşılamayan, sadece deniz yolu ile gidilebilen! Kelebekler Vadisi tam olarak böyle bir yer. Muğla’nın Fethiye ilçesinde bulunan bu eşsiz vadi, 80’den fazla kelebek türüne ev sahipliği yaptığı için bu ismi almış. Ulaşımı sadece Fethiye üzerinden kalkan ve Ölüdeniz’e gelen teknelerle 40 dakika içerisinde sağlamak mümkün. Vadide ki tek yaşam yeri olan Faralya, yeni adıyla Uzunyurt Mahallesi konaklama imkânı olan tek yer. Burada bulunan tesis, yılın sadece belirli dönemlerinde hizmet veriyor. Bu dönemler ise 1 Mart- 1 Kasım aralığı. Tesiste dilerseniz çadırlarla veya bungalovlarda kalma şansına sahipsiniz. Vadi’nin doğal güzelliği dünyada eşi benzeri olmadığı için UNESCO tarafından koruma altına alınmış. Türkiye’ye gelip Muğla’ya uğramadan bu eşsiz vadinin tadını çıkarmadan dönmemelisiniz.

Uzungöl, Trabzon

Cennetten bir parça olan bu bölge Türkiye’nin Doğu Karadeniz bölgesinde, Trabzon ilinde bulunuyor. Uzungöl’e ulaşım merkezden 2 saat sürüyor. İki dağın etrafını çevrelediği, etrafında yeşilin ve mavinin en güzel tonlarına yer veren ufak bir göl hayal edin, ne kadar huzurlu olduğunu düşünebiliyor musunuz? Etrafında bulunan küçük ahşap evlerde konaklayabileceğiniz, saatlerce yürüyüş yapabileceğiniz, bisiklet sürebileceğiniz, hayatınız boyunca tadacağınız en güzel sütlaçı yiyebileceğiniz sakin bir o kadarda huzurlu bir yer Uzungöl. Sabah hava günlük güneşlikken bir anda sağanak yağmura yakalanabileceğiniz sayılı yerlerden de biri. Gölü geçtikten yaklaşık 30 dakika sonra sizi gürül gürül akan bir dere ve bulutların arasında bir yayla bekliyor.

Pamukkale, Denizli

UNESCO’nun Dünya Miras Listesine giren doğa harikalarından biri olan Pamukkale Travertenleri, Türkiye’nin Denizli ilinde bulunuyor. Traverten, kalsiyum karbonat (CaCO3) bileşimindeki kimyasal tortul kayaçlardır. Normal rengi kahverengi turuncu arasında olan travertenlerin beyaz olanı sadece Türkiye’de bulunuyor. Bunun sebebi ise jeolojik yapı ve suda bulunan yüksek miktarda ki kalsiyum karbonattır. Akşamüstü ziyaret ederek izleyebileceğiniz güneşin batışı sizi kesinlikle büyüleyecek. Travertenlere yakın bir bölgede ki Dinamit Tepe’den yamaç paraşütü yaparak, Hierapolis Antik Kenti’ni gökyüzünden izleyebilir ve eşsiz hatıralar biriktirebilirsiniz. Travertenlerde ki suyun kalp rahatsızlıkları, romatizma, sindirim, solunum, dolaşım ve deri rahatsızlıkları gibi birçok sağlık sorununa iyi geldiği de söyleniyor.

Ölüdeniz, Muğla

Dünya’nın en güzel kumsalını hayal edin, işte Ölüdeniz! Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı olan bir mahallede bulunuyor. 2006 yılında Dünya’nın en güzel kumsalı unvanını almıştır. Lagün yani Deniz Kulağı oluşumunun Türkiye’deki en güzel ve en farklı örneğidir. Ölüdeniz olarak adlandırılsa da sürekli olarak hareketli olan bir denizdir, akıntılar ve kaynak suyu çıkışları sebebiyle denizde bulunan su sürekli yenilenmekte. Turizm açısından çok gelişmiş olan bu bölgede sayısız otel, pansiyon, kamp yeri ve karavan alanları bulunur. Tatil yaparken su sporları, rafting, dağcılık ve yamaç paraşütü gibi deneyimlerde yaşamak istiyorsanız adresiniz Fethiye, Ölüdeniz olmalı!

Kapadokya, Nevşehir

UNESCO tarafından koruma altında olan bir diğer doğal güzellik ise Kapadokya, Peri bacaları! Kartpostal fotoğraflarına kadar basılan bu oluşumun Dünya üzerinde ki tek örneği. Civar bölgelerde ki yanar dağların patlaması ve birikmesinden sonra rüzgâr, yağmur, fırtına gibi doğal faktörlerin etkisiyle şekillenmiş doğal oluşumlardır. Yüzyıllar içinde oluşan bu oluşumlar sürekli devir daim halinde ve yenileri de oluşmaya devam etmekte. Kapadokya bölgesi doğan güzelliklerinin yanı sıra çok eski ve uzun tarihi geçmişe sahip, bölgeyi gezerken bu izlere rastlamak mümkün. Turizme açılan bölge her bütçeye uygun oteller, pansiyonlar mevcut. Peri bacalarını gördükten sonra eski şarap mahzenlerini ziyaret etmeyi, Avanos, Ürgüp, Göreme ve Ihlara vadisin, görmeyi sakın ihmal etmeyin. Ihlara Vadisi’nde sıcak hava balonuyla Nevşehir’in mükemmel manzarasını seyretmeyi de yapılacaklar listenize ekleyin!

Salda Gölü, Burdur

Görenleri kendine aşık eden göl, koruma altında olan alanlardan bir diğeridir. Etrafı küçük tepeler ve alüviyal ovalarla çevrili olan Salda Gölü, yarı karstik bir göldür. Türkiye’nin en derin 3. Gölüdür. Türkiye’nin maldivleri olarak anılan göl, beyaz kumsalları ve suyunun berraklığıyla bu ismi almayı hak ediyor. Doğa ile iç içe kamp yapmak isteyenleri etrafında bulunan kamp alanlarıyla ağırlayan doğa harikası göl henüz çok fazla kişi tarafından bilinmiyor. Dünya’nın en temiz 5 gölünden biri olan Salda’nın sularında yüzmek için burayı ziyaret etmelisiniz!

Nemrut Dağı, Adıyaman

Türkiye’nin Adıyaman ilinde bulunan dağ 2.150 metre yüksekliğe sahiptir. 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildikten sonra 1988 yılında inşa edilen Nemrut Dağı Milli Parkı ile koruma altına alınmış. Nemrut Dağı’nın doğal güzelliğinin yanı sıra asırlar öncesine dayanan bir tarihi de mevcut. Dağın zirvesinde bulunan Tümülüs ve heykeller, Kommagene krallığına aittir. Sabah erken saatlerde yürüyüşünüzü yaparak dağın en yüksek noktasına ulaşıp, buradan güneşin bulutların arasından süzülerek doğuşunu izlemek sizin için harika bir deneyim olacak.

Karapınar Çölü, Konya

Türkiye’nin bulunduğu enlemde bir çöl bulunması mümkün mü sorusunu sorduğunuzu duyar gibiyim, evet mümkün ve işte Karapınar Çölü! Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan bu oluşum kumullardan zaman içerisinde rüzgâr ve doğal tahribatın etkisiyle çöle dönüşmüştür. Bölgede yaşayan halkın büyük bir çoğunluğunu da göç etmek zorunda bırakmıştır. Devlet bu çölleşmeyi önlemek ve insanların daha fazla göç etmesini engellemek için çalışmalarını sürdürüyor. Volkanik kökenli olduğu düşünülen bu çölün yakınlarında Obruk Gölü, Meke Gölü, Konya Tuz gölü gibi birçok tektonik gölde bulunuyor.

Yedigöller, Bolu

Bolu’nun kalbi, yeşili, mavisi, sarısı her rengi ayrı güzel Yedigöller Milli Parkı! Yedigöller; Büyükgöl, Serin Göl, Derin Göl, Nazlı Göl, Küçük Göl, İnce Göl ve Sazlı Göl’den oluşan doğa harikası 7 gölden adını alıyor. 1965 yılında Milli Park ilan edilen Yedigöller, yaklaşık 2.020 Hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Sakin, huzurlu, doğa ile iç içe bir tatil yaparak kafanızı dinlemek istiyorsanız doğru adres Yedigöller. Milli Park’ın içerisinde rahat bir şekilde konaklayabileceğiniz bungalovlar, kamp ve karavan alanları mevcut. 3-4-5 yıldızlı otellerde konaklamak isterseniz, Bolu Merkezdeki otelleri tercih edebilirsiniz ama toplu taşımanın Yedigöllere kadar çıkmadığını ve özel aracınızla gelmeniz gerekeceğini göz önünde bulundurmalısınız.

Karain Mağarası, Antalya

Türkiye’nin en büyük doğal mağaralarından biri olan Karain Mağarası, Antalya’da bulunuyor. Paleolitik çağdan Roma Dönemine kadar insanların yaşadığına dair izler bulunmuş. Bulunan tarihi eserler Karain Müzesinde ve Antalya Müzesinde sergileniyor. Türkiye’nin binlerce doğal güzelliğinden sadece biri olan mağara, binlerce yıl farklı toplumlara ve kültürlere ev sahipliği yaptığı için kültürel öneme de sahip.

Birbirinden güzel doğa harikalarını görmek için sitemizden uçak biletinizi alabilir, konaklayacağınız otelleri seçebilir ve kaliteli turlarımız eşliğinde eşsiz deneyimler kazanabilirsiniz.

Scroll to Top