Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport) Nedir, Nasıl Alınır? 2024 Ücreti

Hususi pasaport olarak da adlandırılan yeşil pasaport, kamu çalışanlarına ve onların ailelerine belirli şartlar dahilinde verilen pasaport türüdür. Yeşil pasaport olarak adlandırılmasının nedeni pasaport kapağının yeşil renkte olmasıdır. Bu pasaport ülkelere vizesiz giriş hakkı sağladığı için oldukça avantajlı bir pasaport türüdür. Dolaşım gücü oldukça yüksektir. Yeşil pasaport ile Amerika ve Avrupa dahil olmak üzere 160’tan fazla ülkeye vizesiz veya kapıda vize uygulaması ile giriş yapmak mümkündür. Bu pasaport belirli şartları sağlayan kişilere 5 yıl süreyle verilir.

Yeşil Pasaport Nedir?

Belirli kıdemi ve kademe devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, belediye başkanlarına, eski TBMM çalışanlarına ve tüm bu hak sahibi kişilerin ailelerine verilen çok avantajlı bir pasaport türüdür. Yeşil renkte olan bu pasaport sahiplerine pek çok ülkeye vizesiz giriş hakkı kazanırlar.

Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

Yeşil pasaport sadece bir devlet kurumunda memur statüsünde olup Emekli Sandığı’na kayıtlı kişilere verilir.  Yeşil pasaport verilen kişiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Birinci, ikinci ve üçüncü derece kıdemli olan kadrolu memurlar,
  • Birinci, ikinci ve üçüncü derece kıdemli ancak kadrolu olmayan sözleşmeli kamu çalışanları
  • Birinci ikinci ve üçüncü derece kıdemli iken emekli olan ve görevini bırakan kamu personelleri
  • Görev süresi bitmiş milletvekilleri/TBMM üyeleri (Bu kişiler görevleri süresince siyah pasaport kullanır. Görev süreleri dolduktan sonra yeşil pasaporta geçerler.)
  • Görev süresi biten bakanlar (Bu kişiler, görevleri süresince siyah pasaport kullanırken görevlerinin bittikten sonra yeşil pasaporta geçerler.)
  • Görevleri süresince büyükşehir il ve ilçe başkanları ile kadrolu ve birinci derece kıdemli olan emekli belediye başkanları
  • Devlet sporcusu unvanı olan atletlere (Spor branşı fark etmeksizin ülkeye başarı getirdiği için devlet sporcusu unvanı verilen tüm sporculara hem yeşil pasaport verilir hem de aylık bağlanır.)
  • Özelleştirilen T.C Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanları, özelleştirmeden önce hususi pasaportlar alanlar, kamu görevlileri, emekli sandığına bağlı kişiler, 4603 sayılı iş kanunun şartlarını yerine getirenler, emekli olanlar, görevden çekilenler ile kuruluş sermaye payının %51’i devlete ait kamu kuruluşu olan kişiler
  • Özelleştirilen Türk Telekom çalışanlarından; özelleştirme öncesinde yeşil pasaport alanlar ve kapsam dışı personel statüsünde çalışma şartlarını yerine getirip emekli olan veya görevden çekilenler,
  • 2017 yılında yayınlanan “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar” uyarınca belirli ihracat oranlarını aşan iş adamları (ihracatı 1-10 milyon dolar arasında olan firmaların bir, 10-25 milyon dolar arasında olanların iki, 25-50 milyon dolar arasında olanların üç, 50-100 milyon dolar arasında olanların dört, 100 milyon doların üzerinde olanların beş yetkilisine yeşil pasaport )

Ayrıca yeşil pasaport sahiplerinin;

  • Eşleri,
  • 25 yaşını doldurmamış, evli olmayan, çalışmayan ve öğrenimine devam eden çocukları
  • 18 yaşından küçük çocukları
  • Reşit olan fakat evlenmemiş, çalışmayan, ruhsal, bedensel ve zihinsel engeli olan çocuklarına (yaş sınırlaması yoktur) yeşil pasaport

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?

Yeşil (hususi) pasaport başvurusu yapmak için yapılacak işlemler ile bordo pasaporta başvurmak için yapılacak işlemler aynıdır. Farklı olarak, yeşil pasaport başvurusu için İç İşleri Bakanlığı’na talep yazısı yazmak gerekir. Yeşil pasaport alacak kişiler, pasaport harcından muaftırlar. Dolayısıyla da harç bedelinin ödendiğine dair bir dekont almaları gerekmemektedir.

Yeşil Pasaport Nasıl Alınır

Yeşil pasaport başvurusunda bulunan kişilerin gerekli belgeleri tamamlayarak ve ödemeleri yaparak il nüfus müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir. Yeşil pasaport için randevu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sayfasından online olarak alınabilmektedir.

Yeşil Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Yeşil pasaport alma hakkını kullanmak isteyenler aşağıdaki belgeleri tamamlayarak başvuruda bulunabilirler. Yeşil pasaport için gerekli evraklar aşağıda sıralanmıştır:

  • Son 6 ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf (5×6 cm)
  • Nüfus cüzdanı ya da geçici kimlik belgesi
  • Pasaport defter bedelinin ödendiğini belirten dekont (Ödemeler, vergi dairelerine, PTT şubelerine ve anlaşmaları bankalara ya da Gelir İdaresi Başkanlığına http://ivd.gib.gov.tr adresinden online olarak ödenir.)
  • Çalışan kişiler, Hususi Passport Talep Formu’nu doldurmalıdır. Talep formunun geçerlilik süresi 60 gündür. Başvuru yapmak için bu sürenin aşılmamış olması gerekmektedir.
  • Kişi, kendisi ve/veya aile fertlerinden biri için yeşil pasaport talep ederse, form kişinin çalıştığı kurumun Genel Müdürlüğü, Bölge Müdürlüğü veya İl Müdürlüğü tarafından düzenlenmelidir. Ayrıca İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’nde imza sirküleri olan yetkili bir kişi tarafından onaylanmalıdır.
  • Emekli olmuş kişilerin emekli olduğu kurumdan personel bilgilerini içeren (görev unvanı, derecesi) emeklilik yazısı alması gerekmektedir.
  • İstifa eden kişilerin çalıştıkları döneme ait personel detaylarını (istifa/çekilme zamanındaki unvanı ve derecesi) gösteren belge
  • Hususi pasaport sahibi vefat ederse, eşinin ve çocuklarının yeşil pasaporta başvurması için lehtarın vefat tarihi ile ilgili personel detaylarını (vefat ettiği tarihteki unvanı, derecesi) gösteren belge
  • Yeşil pasaport hak sahibinin çocukları için pasaport düzenlenecekse ve çocuklar 18 yaşından küçük ise hak sahibinin vekaleti ve muvaffakatnamesi eğer 18 yaşından büyük ise yalnızca vekaleti
  • Hak sahibi kişi istifa etmiş, emekli olmuş veya görevden çekilmiş ise çocukları ve eşi için yapılacak olan başvuru anında bizzat bulunması eğer bulunamıyor ise vekalet vermesi gerekmektedir.
  • Eşler boşanmışsa, çocuğun pasaport işlemleri için velayet sahibi ebeveynden muvaffakatname alınmalıdır. Eğer dava süreci devam ediyorsa, mahkeme kararına göre hareket edilmelidir.
  • Hak sahibi vefat etmiş ise, 18 yaşından küçük çocuklar için yaşayan ebeveynin muvaffakatname alınmalıdır.
  • Reşit olmamış ve öğrenimi devam eden çocukların, başvuru yaparken öğrenci olduklarını belgeleyen Öğrenci Belgesi bulunmalıdır.
  • Yeşil pasaport başvurusunda 18 yaşın üzerinde ve engelli çocuklar için Sağlık Kurulu Raporu alınmalıdır.

Gerekli evrakları tamamladıktan ve ödeme yaptıktan sonra yeşil pasaport almak için İl Nüfus Müdürlüğü’nden randevu alabilirsiniz. Randevu almak için epasaport.gov.tr adresine girmeniz gerekmektedir. Site üzerinden size uygun gün ve saatte randevu almanız mümkündür. Randevunuz geldiğinde randevu saatinden en az 15 dakika önce Nüfus Müdürlüğünde olmalısınız. Ayrıca evraklarınızı eksiksiz bir şekilde yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Yeşil pasaport için başvurduktan sonra, başvurunuz onaylanırsa, verdiğiniz adrese 10 iş günü içerisinde pasaportunuz teslim edilecektir.

Yeşil Pasaportun Avantajları

Yeşil pasaport avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Yeşil pasaport sahipleri, pasaport ücretinden muaftırlar.
  • Resmi olarak tanınan 195 ülkenin 160’ına vizesiz, online vize veya kapıda vize uygulaması ile giriş yapabilirler. Bordo pasaport sahipleri için bu sayı 102’dir. Yeşil pasaport ile 26 Schengen ülkesine giriş yapabilirsiniz. Ancak giriş-çıkış yapabilmek için pasaportunuzun en az 3 ay geçerliliği olmalıdır. Ayrıca Bulgaristan gibi bazı ülkeler bu süreyi 1 yıl olarak belirlemişlerdir.

Yeşil Pasaport Hangi Ülkelerde Geçerli?

Yeşil pasaport sahiplerinin vizesiz olarak, online vize ve kapıda vize uygulamaları ile girebilecekleri pek çok ülke vardır. Uçak bileti alırken bu ülkeleri tercih edebilirsiniz. Vizesiz giriş yapılan ülkelerde bulunma süresi ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Bu nedenle her ülkenin vize koşulları ayrı ayrı incelenmelidir. Yeşil pasaport ile gidilebilen ülkeler şu şekilde sıralanabilir:

Avrupa’da Yeşil Pasaport İle Gidilebilen Ülkeler: Almanya, Andorra, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Beyaz Rusya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Karadağ, KKTC, Kosova, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malta, Moldova, Monako, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Ukrayna, Vatikan, Yunanistan

Güney Amerika’da Yeşil Pasaport ile Gidilebilen Ülkeler: Arjantin, Bolivya, Brezilya, Ekvador, Kolombiya, Paraguay, Peru, Şili, Uruguay, Venezuela

Okyanusya’da Yeşil Pasaport ile Vizesiz Gidilebilen Ülkeler: Cook Adaları, Fiji, Niue, Palau, Sarmoa, Tonga, Tuvalu, Vanuatu, Yeni Kaledonya

Asya’da Yeşil Pasaport ile Vizesiz Gidilebilen Ülkeler: Bahreyn, Bangladeş, BAE, Çin, Doğu Timor, Endonezya, Filipinler, Filistin, Güney Kore, Hong Kong, Irak, İran, İsrail, Japonya, Kamboçya, Katar, Kazakistan, Kırgızistan, Kuveyt, Lübnan, Macau, Maldivler, Malezya, Moğolistan, Myanmar, Nepal, Pakistan, Rusya, Singapur, Sri Lanka, Suriye, Tacikistan, Tayland, Tayvan, Türkmenistan, Umman, Ürdün, Vietnam, Yemen

Afrika’da Yeşil Pasaport ile Gidilebilen Ülkeler: Bostsvana, Cezayir, Cibuti, Fas, Fildişi Sahili, Gana, Güney Afrika, Kamerun, Kenya, Komor, Libya, Madagaskar, Mauritius, Mısır, Moritanya, Mozambik, Ruanda, Senegal, Seyşeller, Sudan, Svaziland, Tanzanya, Togo, Tunus, Yeşil Burun Adaları, Zambiya, Zımbabve

Kuzey ve Orta Amerika’da Yeşil Pasaport ile Gidilebilen Ülkeler: Antigua ve Barbuda, Aruba, Bahamalar, Barbados, Belize, Britanya Virjin, Curaçao, Dominika, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Grenada, Guatemala, Guyana, Haiti, Hollanda Antilleri, Honduras, Jamaika, Kosta Rika, Küba, Meksika, Nikaragua, Panama, Saint Kitss & Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent & Grenadins, Sint Maarten, Trinidad & Tobago, Turks & Caicos

Sık Sorulan Sorular

Yeşil Pasaportumu Ne Kadar Süre Kullanabilirim?

Pasaport süreleri, İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenir. Yeşil pasaport geçerlilik süresi 6 aydan 5 yıla kadar düzenlenebilmektedir. Yeşil pasaport süresi dolan hak sahiplerinin yeniden pasaport başvuru yapmaları gerekmektedir. Eskiden olduğu gibi pasaportlarda süre uzatma işlemi yapılmamaktadır.

Yeşil Pasaport Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?

Yeşil pasaportunuzu yenilemeniz için öncelikle eski pasaportunuzun süresinin dolması gerekir. Yenileme işlemleri Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Yeşil pasaport yenileme işlemi için istenen belgeler yukarıda sayıldığı gibidir. Ayrıca başvuru esnasında eski pasaportunuzu da yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden e-başvuru yapabilir, defter bedelini ödeyerek yeşil pasaport yenileme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Yeşil Pasaport Yenileme Ücreti Nedir?

Yeşil pasaport için harç alınmamaktadır. İlk kez yeşil pasaport alacaklardan da yenileme yapacak kişilerden de yalnızca defter bedeli talep edilir. Yeşil pasaport ücreti 2024 yılı için 793 TL olarak belirlenmiştir.

Yeşil Pasaport Kaç Günde Çıkar?

Yeşil pasaport başvurusunda sonra PTT kargo ile il merkezlerine 1-2 gün, ilçe merkezlerine ise en geç 4 gün içerisinde pasaport teslim edilir.

Hususi Damgalı Talep Formu Nereden Alınır?

Hizmet/Hususi Damgalı Talep Formu http://randevu.nvi.gov.tr adresinden alınmaktadır.

Yeşil Pasaport Süresi Nasıl Uzatılır?

Yeşil pasaportlarda süre uzatımı yapılmamaktadır. Her başvuruda yeni pasaport düzenlenir.

Yeşil Pasaport Nerede Yenilenir?

Yeşil pasaportu yenilemek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvurmak gerekmektedir.

Yeşil Pasaport ile Bordo Pasaport Arasındaki Fark Nedir?

Yeşil/Hususi pasaport kamu çalışanlarına ve belli şartlar dahilinde bu memurların ailelerine verilir. Borda pasaport için kamu çalışanı olma zorunluluğu aranmaz. Yeşil pasaport, en fazla 5 yıl süre için verilir. Borda pasaportta ise bu süre 10 yıldır.

Öğretmenler Ne Zaman Yeşil Pasaport Alır?

Devlet kurumlarında görev yapan öğretmenler belli bir kıdeme eriştikten sonra yeşil pasaport alabilirler. Öğretmenlerin de diğer devlet memurları gibi kadro derecelerinin bir, iki veya üç olması gerekmektedir.

Scroll to Top