IATA Travel Pass nedir?

2020 yılının Mart ayı ile beraber hayatımıza giren Covid-19 salgını birçok dengeyi değiştirdi. Dünya üzerinde salgından en çok etkilenen sektörlerin başında Turizm sektörü geliyor, en çok etkilenmesinin sebebi de pandemi koşullarında her devletin ülkelere giriş yapacak kişilere uyguladığı farklı uygulamalar ve bu uygulamaların sürekli değişmekte olmasıdır. Ülkelere girişlerde istenilen pasaportlar, aşı kartları, PCR testleri gibi birbirinden farklı uygulamalar dünya içerisinde ki geçişi ciddi oranda etkilemekte. Kimi ülke 72 saatlik PCR testi isterken kimi ülke 48 saatlik talep ediyor, kimi ülke 2 aşısını tamamlamayan turistleri ülkesine almazken kimi ülke tek aşıya sahip olan turistleri bile kabul ediyor. Ülkeye girişte ihtiyaç duyulan bu belgelerin dijital ortamda bulunması her şeyin ölçülebilir ve daha hızlı müdahale edilebilir olması açısından çok önemli. Bu şartlar göz önünde bulundurulunca The International Air Transport Association (IATA) Türkçe karşılığı ile Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, Uluslararası geçişi kolaylaştırmak ve daha güvenli hale getirmek için IATA Travel Pass uygulamasını gerçekleştirdi. Bu uygulama ile hedefledikleri yaklaşık 2 yıldır süren, dünyayı kasıp kavuran covid-19 salgının uluslararası geçişler ve hava yolu üzerinde ki etkisini azaltarak uçuşların daha kolay, güvenilir ve uçuşların insanlar tarafından daha talep edilebilir bir hale gelmesidir.

IATA Travel Pass nedir?

IATA Travel Pass, seyahat edecek bireylerin içerisine aşı bilgilerini, tamamladıkları PCR veya Antijen testlerini ve pasaportlarının yükleyebilecekleri bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde hem havayolları hem de devletler çok daha kısa bir sürede kesin ve doğru bilgilere erişim sağlayabilecekler. Yolcular için artısı ise evrak taşıma derdinden kurtulacak olmaları ve uygulama sayesinde check-in check-out işlemlerini çok daha hızlı bir şekilde halledebilecek olmaları.

Henüz gelişmekte ve yürürlüğe girme aşamasında olan uygulama Türkiye koşullarında Türk Hava Yolları 9-30 Haziran tarihleri arasında sadece Istanbul çıkışlı New York varışlı (IST-JFK) ve İstanbul çıkışlı Chicago varışlı (IST-ORD) uçuşlarda kullanılabilirken, Pegasus Havayolları Londra (STN) kalkışlı İstanbul (SAW) varışlı tek yön ve direkt uçuşlar için kullanılabilecek.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) kendi web sitesinde yer alan bilgilere göre uygulamanın yaratılmasının temel olarak 3 sebebi bulunmakta. Bunlar;

  1. Karmaşıklık ve Çeşitlilik: Hayatımızın son 1 – 1,5 yılında bizi esir alan covid-19 testleri, antijen testleri ve PCR testleri uluslararası yolculuklarda insanların kâbusu olmuş durumda. Ülkeden ülkeye farklılık gösteren test koşulları, yolculuk yapacak olan herkes için çok ciddi stres yaratmakta. Kağıt üzerinde alınan sonuçlar ise bu stresi ve karmaşayı 2 katına katlıyor. Örneğin sağlık kurumu kaynaklı yaşayabileceğiniz ufak bir tarih hatası uçuşu kaçırmanıza tüm planların alt üst olmasına sebep olabilirken hava yolları ve sağlık kurumu arasında oluşturabileceğiniz hiçbir köprü bulunmuyor. Bu durumu daha basit bir sürece indirgemek ve güvenliği en üst seviyeye ulaştırmak için IATA Travel Pass uygulaması düşünülmüş ve bu uygulama sayesinde zaten hava yolunun sağlık kurumu ile bağlantılı olduğu rahatlığıyla bir yola çıkacaksınız. Uygulamanın en güzel yanı ise uçuştan saatler önce gerekli olan her şeyi tamamladıktan sonra size verilecek olan Uygunluk Sertifikasıyla havaalanına gitmeden önce uçuşta bir aksilik çıkmayacağının rahatlığıyla gitmek.
  2. Verimsizlik, Hatalar ve Dolandırıcılık: Özellikle check-in işlemleri süresince görevlilerin kontrol etmesi gereken belgelerde bulunan hatalar veya eksiklikler sebebiyle çok fazla sayıda yolcu ve çalışan mağdur oluyor. Her şey gibi salgın sürecinin de ticarete dönüştürülmesiyle ve testlerden ücret alınmasına başlanınca insanlar illegal yollarla işlerini halletmeye çalışıyor. Bunun gibi verimsizlik, hata ve dolandırıcılığın önüne geçmek IATA Travel Pass uygulamasının hedeflerinden biri.
  3. Bilgi Boşluğu: Seyahat edecek insanların sürekli değişen ülkelere giriş koşullarından haberdar olması pek mümkün bir durum değil çünkü pandemi süresince dünyada genel bir yol izlenmeyerek her devlet kendi bazında koşullar koyuyor. Peki yolcular gidecekleri ülke ile ilgili doğru bilgiye nerden ulaşabilir? IATA Travel Pass uygulamasından.

IATA Travel Pass Özellikleri

  • Kullanım amacı: Hava yolları, devletler, yolcular ve sağlık kurumları arasında ki aşı, test ve kimlik detaylarını birbiri ile paylaşması ve bu 4 merkez arasında ki bilgi akışını güvenli bir şekilde yöneterek doğrulamaktır.
  • Sunduğu imkanlar: – Pasaportun dijital kopyasını saklamak

-Aşı bilgilerini ve Test sonuçlarını doğrulanmış olarak saklamak

-Ülkelerin seyahat koşulları ile ilgili detaylı ve doğru bilgi sağlamak

  • IATA Travel Pass, hem devletler hem de yolcular için ücretsiz olacakken, hava yolları şirketlerinin uygulamayı kullanabilmek için bir miktar ücret ödemesi gerekecek.
  • Yolcuların varış ve kalkış noktalarında bulunan test merkezlerini erişimini kolaylaştıracak.
  • Timatic veritabanında depolanacak olan kişisel bilgiler koruma altında olacak.
  • 2021’in ilk çeyreğinde piyasaya sunuldu ve şuanda Türkiye – Londra uçuşlarında kullanılıyor.
  • IATA Travel Pass uygulamasını kullanacak yolcuların en az Android 6.0 (API Level 23) veya NFC okuyucusu bulunan bir iPhone cihazına sahip olması gerekiyor.
  • Travel Pass uygulamasına sadece biometrik fotoğrafa sahip olan pasaportlar tanımlanabiliyor.

IATA Travel Pass Kullanma Rehberi

İlk adım: Google Play Store veya App Store’da IATA Travel Pass yazarak aratın. Aramada çıkan uygulamayı telefonunuza indirin.

İkinci adım: Uygulama için tercih ettiğiniz havayolunun telefonunuza uygun olarak sağladığı davet koduyla giriş yapın. (Her hava yolunun kendi web sitesinde kodu bulabilmeniz mümkün)

Üçüncü adım: Pasaportunuzun dijital halini oluşturun.

Dördüncü adım: Uçuş detaylarınızı girerek gideceğiniz ülkede gerekli olan testleri, aşı zorunluluklarını ve karantina koşullarını kısaca tüm sağlık prosedürlerini inceleyin.

Beşinci adım: Tamamlamanız gereken testler için devlet onaylı güvenilir ve test sonuçlarınızı sisteme tanımlayacak olan sağlık kurumlarının detaylı listesine ulaşın. Bu uygulama sayesinde test sonucunuzun her aşamasını uygulama üzerinden takip edin.

Altıncı Adım: Pasaportunuzu oluşturup, kimlik, aşı ve test detaylarınızı sistemde gördükten sonra uygulama gideceğiniz ülke ve başvurunuz arasında uyumlama yapacaktır. Eğer uyumlama olumlu sonuçlanırsa ve ülke için gerekli olan koşulları sağlıyorsanız telefonunuza Uygunluk sertifikası gönderecektir. Bu sertifikaya sahip olduktan sonra tek yapmanız gereken check-in ve check-out süreçlerinde ve uçuş esnasında sizden talep edildikçe QR kodunu okutarak sağlıklı ve güvenli bir şekilde yolculuğunuzu tamamlamak.

Uygulamayı daha detaylı incelemek için ekranda bulunan 4 temel bölümden bahsedelim.

  1. Küresel Sağlık Gereksinimleri Kaydı: Bu bölümde yolcuların gidecekleri ülkede ki aşı ve test zorunlulukları, karantina koşulları ve ülkenin güncel covid-19 durumuna ait bilgiler sağlanıyor.
  2. Test ve Aşılama Merkezlerinin Kaydı: Bu bölümde ise uygulamaya kayıtlı olan ve sistem tarafından güvenilir sayılan sağlık kurumlarının listesi ve detayları bulunuyor.
  3. Laboratuvar Modülü: Sistemde bulunan test ve aşılama merkezlerinde testlerini ve aşılarını tamamlayan yolcuların detaylı süreçleri ve bilgileri bulunuyor.
  4. Dijital Pasaport Modülü: Son bölümde ise dijital pasaport oluşturan yolcuların kimlikleri, aşıları ve testleri gidecekleri ülke tarafından onaylanıyorsa Uygunluk sertifikasıyla beraber QR kodu sağlanıyor.

Daha detaylı bilgi almak ve görsellerle uygulamanın anlatımına ulaşmak için https://www.iata.org/en/programs/passenger/travel-pass/ web sitesini inceleyebilirsiniz.

Scroll to Top