Afyonkarahisar Gezi Rehberi

İçindekiler

Afyonkarahisar’ın Tarihi ve Genel Bilgi

Türkiye’de Termal Turizm deyince akla gelen ilk yerlerden biri tabii ki Afyonkarahisar’dır! Hem sakince bir tatil geçirmek isteyenler hem de sıcacık sularda şifalanmak isteyenler için harika bir tatil yeri. Doğal ve kültürel tüm güzelliklerinin yanı sıra çok lezzetli yemekleri bulunan bu yöre kesinlikle görülmeye değer! İşte Afyonkarahisar’la ilgili bilmeniz gereken her şey 🙂

Türkiye’nin birbirinden güzel 81 ilinden biri olan Afyonkarahisar, eski ismi ile Afyon olarak bilinir. İç Batı Anadolu’nun sınırında bulunan Afyonkarahisar, aslında Ege bölgesi sınırları içerisinde yer alır. Eskişehir, Kütahya, Uşak, Denizli, Burdur, Isparta ve Konya ile komşudur.  Başkent Ankara ile il sınırları birleşmese de çok yakın bir konumda yer alır.

Tarihin çok eski zamanlarından beri birçok uygarlığa ev sahipliği yapan şehrin bilinen tarihi M.Ö 3000’li yıllara kadar uzanıyor. Hatti Uygarlığı, Hitit Uygarlığı, Frig Devleti, Pers İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu yüzyıllar boyunca bu topraklarda egemenliğini sürdürmüştür.

Şehrin nüfusu yaklaşık 300 bin kişiye yakındır. Afyon’da bulunan Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin varlığıyla 50 bin civarında öğrenci de nüfusa dâhil olmaktadır.

Yaklaşık 20 yıldır sonbahar aylarında senede bir kez Afyonkarahisar Caz Festivali düzenlenmektedir. Ayrıca Mermer ve Gıda sanayi sektöründe hem yerel hem de dünya çapında adını duyuran şehirlerden biridir. A harfli bir isime sahip olduğu için plaka kodu 03’tür. Afyonkarahisar’a, Ankara – İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı projesi kapsamında hızlı tren istasyonu kurulacaktır ve bu tren sayesinde şehre ulaşımın kolaylaşmasından dolayı daha çok canlanacağı tahmin ediliyor.

Türkiye’nin en büyük askeri havaalanına sahip olan Afyon’da 2012 yılına kadar sivil havaalanı bulunmuyordu. Zafer Havalimanı’nın yapılmasıyla şehre havayolu ile ulaşmak mümkün hale geldi. Afyonkarahisar ucuz uçak bileti ve Afyonkarahisar ucuz otel için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Afyonkarahisar’da bulunan İlçeler:

  • Bayat
  • Bolvadin
  • Evciler
  • Hocalar
  • Merkez
  • Çay
  • İhsaniye
  • İscehisar
  • Kızılören
  • Çobanlar
  • Dazkırı
  • Dinar
  • Emirdağ
  • Şuhut
  • Sultandağı
  • Başmakçı
  • Sandıklı
  • Sinanpaşa

Afyonkarahisar’ın Simgeleri ve Tarihi Yerleri

Afyonkarahisar Kalesi – Afyonkarahisar Merkez

Şehrin tam ortasından yükselen ve tüm şehri gözetleyen Afyonkarahisar Kalesi, gezilmesi gereken yerlerin en başında geliyor. Bilinen tarihi M.Ö 1350’li yıllara dayanan Kale’nin Hititler tarından inşa edilmiştir. Kale en önemli dönemlerine Bizans İmparatorluğu ve Anadolu Selçuklu Devleti döneminde şahitlik etmiştir, bu dönemde ki adı ise Hapanuva olarak geçiyor. Kalede Afyonkarahisar’da uzun dönemler yaşayan Frig Devleti’nin izlerini bulmakta mümkün. Özellikle Tanrıların Anası Kibele’ye adanmış tapınak ve 4 tane su çukuru (sarnıç) Frig dönemine aittir. Afyonkarahisar’a kadar gelip şehri buradan izleme deneyimini kesinlikle kazanmalısınız. Basamakları çıkarken aklınıza değer mi sorusu gelse de silin bunu aklınızdan kesinlikle değer!

Konum: Kale Mah., 03100 Merkez / Afyonkarahisar Merkez / Afyonkarahisar, Turkey

Ziyaret Saatleri: 24 saat ziyarete açıktır.

İletişim: –

Giriş Ücreti: Ücretsiz

İscehisar Peri Bacaları – İscehisar Köyü

Peri bacaları deyince aklınıza ilk olarak Kapadokya’nın geldiğini biliyoruz ama Afyonkarahisar’da İscehisar ilçesine bağlı Seydiler köyünde de aynı yapıları görmek mümkün. Afyon’da bulunan bu doğal oluşumlar Kapadokya’da bulunan peri bacalarından farklılık gösteriyor çünkü farklı doğa koşulları altında oluştular. Aynı oluşumların görülme sebebi ise iki bölgenin de volkanik kökenli olmasıdır. Frig Vadisinde bulunan Frig yürüyüş ve bisiklet yolu üzerinde bu oluşumlara rastlayabilirsiniz. Dünya üzerinde başka hiçbir yerde bulamayacağınız bu peri bacaları ile fotoğraf çekinmeyi ihmal etmeyin! 🙂

Konum: Cumhuriyet Mahallesi, İscehisar / Afyonkarahisar, Turkey

Avdalaz Kalesi – Frig Vadisi – İhsaniye

Frig Vadisi sadece Afyonkarahisar’da değil aynı zamanda Eskişehir ve Kütahya sınırları içerisinde de yer alıyor. Frig Vadisinde bu topraklar üzerinde yaşamış olan Friglerin izlerini yansıtan tematik bir yol bulunmakta. 2008 yılında yapımına başlanan yol 5 yıl içerisinde tamamlanarak 2013 yılında halkın kullanımına açıldı. Yol, gönüllü bir ekip tarafından bölgede bulunan antik, patika ve orman içi yollarının birbirine bağlanmasıyla oluşturulan, Pessinus, Midas ve Gordion antik kentlerini bağlayan bir noktadadır. Frig yolu, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya’nın birleşim noktasında bulunan Frig Devleti’nin kültürel mirasını yansıtan 506 kilometrelik bir yürüyüş ve bisiklet yoludur.

Konum: Fatih, 03370 Ayazini Köyü / İhsaniye / İhsaniye / Afyonkarahisar, Turkey

Ziyaret Saatleri: 10.00 – 20.00

İletişim: 0546 629 36 13

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Yedikapılar Manastırı – Bolvadin

Afyonkarahisar sınırları içerisinde bulunan tarihi mekanlardan biri olan Yedikapılar Manastırı, volkanik kökenli bir arazide yer alıyor. Tüflerin birikerek doğal yollarla aşınmasıyla kayalıkların üzerinde oyuklar oluşmuştur. Afyonkarahisar’a yolunuz düşüserse kesinlikle görmeniz gereken yerlerden biri burası olmalı!

Konum: Yedikapılar mevkii Kemerkaya köyü / Bolvadin / Afyonkarahisar, Turkey

Giriş Ücreti:  Ücretsiz

Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı

Frig Vadisi gibi sadece Afyonkarahisar sınırlarında bulunmayarak Kütahya ve Uşak il sınırlarına kadar yayılan Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı, yaklaşık 40 bin hektarlık bir alana konumlanmıştır. Parkın bu ismi almasının sebebi Türk tarihinde yer almış en önemli savaşlardan biri olan Büyük Taarruzun bu topraklar üzerinde gerçekleşmiş olmasıdır. 8 Kasım 1981 tarihinde Milli Park ilan edilen bu bölge boyunca ormanlık alanlar ve vadiler uzanıyor. Yürüyüş ve bisiklet yolu mevcut olan bu parkta hafta sonunu sakin geçirmek isteyen bir sürü insanla karşılaşabilirsiniz.

Konum: Kocatepe, 03030 Büyükkalecik / Afyonkarahisar Merkez / Afyonkarahisar, Turkey

İletişim: 0312 207 50 00 – http://baskomutan.tabiat.gov.tr/

Giriş Ücreti: Kişi başı ücret: 3.5 TL

Kişi başı ücret (indirimli): 1.5 TL

Bisiklet ücreti: 3.5 TL

Motosiklet ücreti: 5 TL

Otomobil ücreti: 10 TL

Minibüs ücreti: 31 TL

Midibüs ücreti: 52 TL

Otobüs ücreti: 94 TL

Cumhuriyet Şehitleri Anıtı

Afyonkarahisar Gezi Rehberi olarak önerimiz Başkomutanlık Tarihi Milli Parkı’ndan sonra gezilmesi gereken en önemli yer Cumhuriyet Şehitler Anıtı’dır. 1900lü yıllardan beri Türkiye topraklarında süren PKK ile mücadelede hayatını kaybeden şehitlerin anısına yapılmıştır.

Konum: Dörtyol, 03030 Afyon Merkez / Afyonkarahisar, Turkey

Çalışma saatleri: 24 saat hizmete açık

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Afyon Anıtkaya (Eğret) Şehitliği

Afyonkarahisar şehri Türk Kurtuluş Savaşı boyunca birden fazla çatışmalara ve mücadelelere ev sahipliği yapmıştır. Çanakkale kadar şehitliğe sahip olan bu değerli şehir Türk tarihi açısından önemlidir. Afyonkarahisar – Kütahya arasında ki anayola konumlanan Anıtkaya (Eğret) Şehitliği 1922 senesinde 13. Ve 20. Alay şehitleri için şehitlik yapılmıştır.

Afyonkarahisar sınırlarında bulunan diğer Anıt ve Şehitliklerden bazıları:

  • Büyük Taarruz Şehitliği ve Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı
  • Afyonkarahisar Hava Şehitliği
  • Şuhut Şehitliği
  • Kocatepe Anıtı
  • Yıldırım Kemal Şehitliği
  • Çiğiltepe Şehitliği
  • Giresunlular Alay Şehitliği
  • Zafer (UTKU) Anıtı
  • Yüzbaşı Agah Efendi (Kurtkaya) Şehitliği

Kırkgöz Köprüsü – Bolvadin

Bizans İmparatorluğu döneminde yaptırıldığı bilinen Kırkgöz Köprüsü, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Mimar Sinan’ın dokunuşlarıyla daha güzel bir görünüme kavuşmuştur. Afyonkarahisar’da gün doğumunun ve gün batımının en güzel izlendiği noktalardan biri olan köprü gelince görülmeye değer yerlerden biri!

Konum: Kırkgöz, 03300 Dipevler Köyü / Bolvadin / Bolvadin / Afyonkarahisar, Turkey

Afyon Tarihi Bedesten Çarşısı – Afyonkarahisar Merkez

Buram buram tarih kokan bir çarsı! 1914 yılında inşa edilen yapı, 2016 yılında restore edilerek kullanıma açılmış. Tam merkezde bulunan bu tarihi çarşıda mücevherden giysiye, ev eşyalarından asker eşyalarına kadar aradığınız her şeyi bulabilirsiniz.

Konum: Köprübaşı Cd. No:20 Sinanpasa, Afyonkarahisar 03100 Turkey

Çalışma saatleri: 09.00 – 20.00

Kocayayla – Tokalı Kanyonu – Akdağ  | Sandıklı

Kurt İni Mağarası

Buzluk Mağarası

Afyon Haşhaş Tarlaları

Afyonkarahisar Kaplıcaları

Afyonkarahisar ismini duyduğunuz zaman aklınıza gelmesi gereken ilk şeyin Termal Turizm olması gerektiğinden bahsetmiştik. Sıcak ve şifalı sularla romatizma, böbrek, kemik, cilt ve kas sorunlarına iyi gelen kaplıcalardan, termal otellerin bazılarından bahsedeceğiz.

Gazlıgöl Termal Turizm Merkezi – Afyonkarahisar Merkez

Afyonkarahisar Merkez’e çok yakın bir konumda yer alan Gazlıgöl Termal Turizm Merkezi ortalama 50-60 derece sıcaklıkta ki suya sahiptir. Gazlıgöl’ün termal suları Afyonkarahisar bölgesinde bulunan en popüler termal tesistir. Kaplıcada ki suyu oluşturan bileşenler; hipotenik, hiperterm, alketihir karbonat ve çok az radyoaktif.

Bölgede bulunan termal otellerden bazıları:

  • Grand Özgül Termal Otel
  • Afion Termal Otel
  • Sefa Termal Tatil Köyü
  • Ceylan Termal Sağlıklı Yaşam Köyü
  • Grand Çınar Termal Gazlıgöl
  • Başaranlar Termal Otel
  • Gazlıgöl Çakır Termal Otel

Konum: Cumhuriyet, 03372 Gazlıgöl / İhsaniye / Afyonkarahisar, Turkey

Ömer İpek Termal Kaplıcaları – Afyonkarahisar Merkez

Gazlıgöl kaplıcasından yaklaşık 10 derece daha yüksek sıcaklıktaki suya sahip olan Ömer Kaplıcası ismini bölgede ki Ömer Dede yatırından alıyor. Merkeze 15 km uzaklıkta bulunan kaplıcadaki suyun bileşenleri bikarbonat, sodyum klorür ve hipertermal’dir.

Konum: Afyon Kütahya karayolu 14. km Özdilek ve Afium alış veriş merkezlerine 4 km, 03010 Merkez, Turkey

İletişim: +90 272 251 50 10

Gecek Kaplıcası (Gecek Termal Oteli) – Afyonkarahisar Merkez

Bahsettiğimiz diğer kaplıcalar gibi Gecek kaplıcası da merkeze çok yakın bir konumda bulunuyor. Gecek Kaplıcasının suyu yaklaşık 70 derece yakındır. Suyun bileşenleri içerisinden sodyum klorür, kükürtlü hidrojen gazları ve bikarbonat bullunuyor.

Konum: Dörtyol Mahallesi Gecek Cd. No:1 Merkez / Afyonkarahisar, Turkey

İletişim: +90 272 251 52 75 – http://gecektermal.com.tr/

Afyonkarahisar Antik Kentleri

Anadolu’nun her karış toprağı gibi Afyonkarahisar toprakları da tarihin çok eski dönemlerinden beri yoğun talep ve ilgi görmüştür. Bu bereketli topraklar her dönem birbirinden farklı uygarlıklara ve devletlere ev sahipliği yapmıştır.

Synnada Antik Kenti – Şuhut

Synnada Antik Kenti Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde bulunmaktadır. Synnada, Hellen İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu ve Bizans İmparatorluğu gibi büyük imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. Özellikle Frig Devleti döneminde en popüler dönemini yaşayan Synnada, o dönemde başkent olmuştur.

Apameia Antik Kenti – Dinar

Eski adı Keleneia olan antik kent, özellikle Hellen İmparatorluğu döneminde yıldızı çok parlamıştır.

Docimeium Antik Kenti – İscehisar

İscehisar köyünde buluna Docimeium antik kenti Makedonyalılar tarafından kurulmuştur. İscehisar bölgesinde bulunan peri bacalarına yakın bir yerde konumlanmıştır.

Afyon’daki Diğer Antik Yerleşimler

Amorium Antik Kenti – Hisarköy

Sibidunda Antik Kenti –  Şuhut

Ococlia Antik Kenti – Şuhut

Beudus Vetus (Palaeobeudus) Antik Kenti – Bolvadin

Eucarpeıa Antik Kenti – Sandıklı

Hieropolis Antik Kenti –  Sandıklı

Stectorium Antik Kenti – Sandıklı

Cidyessus Antik Kenti – Sincanlı

Sanaus Antik Kenti –  Dazkırı

Prymnessus Antik Kenti – Sülün Köyü

Otrus Antik Kenti –  Hocalar

Diocleia Antik Kenti – Hocalar

Julia (İpsos) Antik Kenti – Bolvadin

Bruzus Antik Kenti – Sandıklı

Lysias Antik Kenti –  Şuhut

Metropolis Antik Kenti – Dinar

Afyonkarahisar’da Görülecek Tarihi Yerler

Ulu Camii – Afyonkarahisar Merkez

1272 yılında yapımına başlanan camiinin inşaası 5 yıl boyunca sürmüştür. Kırk Direkli Camii olarak da bilinen Ulu Camii, çatısı 40 ahşap sütunun üzerine oturtulduğu için bu isimle de bilinir.

Konum: Camikebir, Ulucami Cd. No:31, 03100 Afyonkarahisar Merkez / Afyonkarahisar, Turkey

Mısri Camii – Afyonkarahisar Merkez

Mısri Camii isminin bulunduğu mahalleden ve sokaktan almaktadır. Kesme moloz taştan yapılan camii, iki tane büyük kubbeye sahiptir. Şehir merkezinde işlek bir yerde bulunan camii ibadet için genellikle tercih edilen yerlerden biridir.

Konum: Hacı Eyüp, Mısri Sk. No:30, 03100 Afyonkarahisar Merkez / Afyonkarahisar, Turkey

Afyon İmaret Camii

Afyon’da görebileceğiniz en büyüleyici camii olabilir! 1472 senesinde inşaatı biten cami, merkezde Kurtuluş Caddesine konumlandırılmıştır. Fatih Sultan Mehmet döneminde Mimar Ayaz Ağa tarafından yaptırılmış olan camii, günümüzde hem ziyaret etmek için gelenlere hem de ibadet için gelenlere açık.

Konum: Barbaros, 2. Küp Çeşme Sk. No:11, 03100 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar, Turkey

Afyon Ot Pazarı Camii – Afyonkarahisar Merkez

Tarihi 1590 senesine dayanan camii, Tellal zade Süleyman Çavuş tarafından yaptırılmıştır. Şehrin en eski yapılarından biri olan Afyon Ot Pazarı Camii, Belediye Çarşısı içinde bulunuyor. Kare bir yapıya sahip olan camii’nin yapımında kesme taşlar kullanılmıştır.

Konum: Fakıpaşa, Köprübaşı Cd. No:1, 03100 Afyonkarahisar Merkez / Afyonkarahisar, Turkey

Ayazini Kaya Kilisesi (Ayazini Ören Yeri) – İhsaniye

Afyonkarahisar’da bulunan sayılı Ören Yerlerinden biri Olan Ayazini Ören Yeri, Afyon’un İhsaniye bölgesinde bulunuyor. Ören yeri bünyesinde Ayazini Kaya Mezarları, Ayazini Kaya Evleri, Ayazini Kilisesi ve Avdalas Kalesi

Konum: Fatih, 03370 Ayazini / İhsaniye / Afyonkarahisar, Turkey

Afyon Kervansarayları – İhsaniye

Selçuklular döneminden günümüze kadar gelen bu yapı Afyonkarahisar bölgesinde yer alıyor.

Konum: 03372 Döğer / İhsaniye / Afyonkarahisar, Turkey

Çalışma Saatleri: Haftanın 7 günü halkın ziyaretine açıktır.

Afyonkarahisar’da Gezilmesi Gereken Müzeler

Afyon Arkeoloji Müzesi – Afyonkarahisar Merkez

Afyon’da gezilmesi gereken yerler listesinin en üst sıralarında yer alan Müzelerden biri Afyon Arkeoloji Müzesi’dir. 1931 yılında halkın ziyaretine açılan müze, Süleyman Hilmi Gönçer ve Oğuz Günel’in önderliğiyle kurulmuştur. Müze’de Uşak, Isparta, Burdur, Aydın ve Kütahya’dan toplanan eserleri görmek mümkündür. Kurulduktan yaklaşık 30 yıl sonra daha modern bir müze binasına taşınan Afyon Arkeoloji Müzesi’nde Tunç Çağından Bizans Dönemine kadar eserler görebilirsiniz.

Konum: Zafer Mh., Kurtuluş Cad. No:92, 03040 Merkez / Afyonkarahisar Merkez / Afyon, Turkey

İletişim: +90 272 215 11 91 – https://www.muze.gov.tr/tr/muzeler/afyonkarahisar-arkeoloji-muzesi

Çalışma Saatleri: Pazartesi – Kapalı

15 Nisan – 2 Ekim tarihleri arasında 08.00 – 17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

3 Ekim – 14 Nisan tarihleri arasında 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Giriş Ücreti: 5 TL

Sultan Divani Mevlevihanesi Müzesi – Afyonkarahisar Merkez

Mevlevihane denildiği zaman aklınıza gelen ilk yerin Konya olduğunu biliyoruz ama Afyonkarahisar’da bulunan Sultan Divani Mevlevihanesi Müzesi Anadolu topraklarında can bulan ilk Mevlevihanelerden biridir. Tarihi 13. Yüzyıllara kadar dayanan bu yapı, Afyonkarahisar’ın merkezinde bulunuyor. 40 Hatimli Şifalı Aşure geleneği bu Mevlevihan’de başlamış ve diğerlerine de buradan yayılmıştır.

Konum: Mevlana Mh., Zaviye Türbe Cd., 03100 Afyonkarahisar Merkez / Afyonkarahisar, Turkey

İletişim: +90 272 214 50 91

Çalışma Saatleri: Hafta içi her gün 08.30 – 17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Giriş Ücreti: Ücretsiz

Afyon Zafer Müzesi – Afyonkarahisar Merkez

Türk tarihi açısından çok büyük bir öneme sahip olan Afyon Zafer Müzesi, Başkomutanlık Meydan Muharebesi düşüncesinin ortaya çıktığı ve şekillendiği, ayrıca taarruz emrinin verildiği konumdur. 1915 -1920 yıllarında yaptırılan müzenin ruhu taşıdığı önemden dolayı diğer müzelerden çok farklıdır.

Konum: Karaman, Ordu Blv. No:7, 03200 Afyonkarahisar Merkez / Afyonkarahisar, Turkey

İletişim: 0 (272) 214 74 42

Çalışma Saatleri: Müzede yapılan restorasyon nedeni ile geçici bir süre kapalıdır.

Bolvadin Müzesi – Bolvadin

Bolvadin Müzesi, Bolvadin Belediye Müzesi olarak da bilinir bunun sebebi ise toplanan eserlerin Belediye’ye ait olan Belediye Sinemasında sergilenmesidir. 1987 yılında halka hizmet etmeye başlayan müzede Eski Tunç Çağı, Selçuklu Devleti, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyet’i döneminden toplam 988 eser mevcuttur. Bu eserlerin içerisinde arkeolojik, etnografik, arşiv vesikası ve sikkeler bulunuyor. Ayrıca Bolvadin’e özgü Kaymakçılık ve Hasırcılık gibi el sanatları ürünleri de müzede sergileniyor. Müzede Konferans Salonu, Gelin Odası, Bolvadin Yöresi Oturma Odası, Teşhir Salonu ve Kütüphane mevcuttur.

Konum: Yakup Şevki Paşa, Kışla Cd. No:82, 03300 Bolvadin / Afyonkarahisar, Turkey

İletişim: 0 272 612 75 99

Çalışma Saatleri: Pazartesi – Kapalı

Haftanın her günü 08.30 – 17.00 saatleri arasında halkın ziyaretine açıktır.

Giriş Ücreti: 5 TL

Afyonkarahisar’da Nerede Ne Yenir

Afyon Sucuğu

Afyon’da ne yemeliyim diye düşünmeye başladıysanız sorunuzun cevabı tabii ki Afyon Sucuğu! Afyon denilince aklınıza ilk gelmesi gerekenlerden biri Sucuk’tur. Sucuk bu şehirde o kadar meşhurdur ki sucuktan yapılmış bir avizeye bile sahip! Evet, evet yanlış duymadınız, sucuktan yapılmış bir avize ve yaklaşık 264 farklı çeşit kangaldan yapılmış. Afyon’a gelen herkesin önünde fotoğraf çekildiği bu avize şehir ile en çok bütünleşen yapılardan biridir. Sucuktan yapılmış avize, Afyonkarahisar –  Antalya karayolu üzerinde 40. Km’de bulunuyor.

Afyon’da en iyi sucuk nerede yenir?

İkbal Lokantası – Afyonkarahisar Merkez

Afyon ve sucuk kelimeleri bir araya gelince ilk önereceğimiz yer tabii ki “İkbal Lokantası”. Bu Lokanta’nın tarihi çok eskiler dayanıyor. İlk başta ismi Zümrüt olan bu lokanta Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine İkbal Lokantası ismini alıyor. İkbal Lokantası eski ve köklü olduğu kadar Atatürk’ü ağırlama şerefine de nail olmuştur.

Konum: Burmalı Millet Cad./uzun Çarşı No:21, 03100 Afyonkarahisar Merkez/  Afyonkarahisar, Turkey

İletişim: +90 272 215 12 05 – https://www.ikbal.com/lokantacilik

Numan Usta – Afyonkarahisar Merkez

Sucuk yemek istiyorsanız seçenek olarak değerlendirebileceğiniz bir diğer mekan ise “Numan Usta”. Sadece sucuk değil özellikle Kebap ve Döner konusunda da çok başarılı olan bu restoran yemeğin yanında kendilerine özgü ilaç niteliğinde Demirhindi şerbeti de ikram ediyor. Kebabımızı yedik, şerbetimizi içtik tabii ki sırada tatlı var! Afyonkarahisar’a özgü kaymaklı ekmek kadayıfını yiyerek yemek serüveninizi sonlandırabilirsiniz.

Konum: Burmalı, 22. Sk. No:10, 03100 Afyonkarahisar Merkez / Afyonkarahisar, Turkey

İletişim: +90 272 214 40 30 – numanusta.com.tr

Kebap ve Yöresel Lezzetler

Aşçı Bacaksız – Afyonkarahisar Merkez

Afyon topraklarında köklenmiş bir restoran daha, Aşçı Bacaksız! Yaklaşık 200 yılı aşkın bir süredir, bir ailenin 5 kuşaktır babadan oğula geçerek sürdürdükleri bu restoran tandır kebabı denilince aklınıza gelmesi gereken tek yer olmalı.

Konum: Karaman, Yeni Saraçlar Çarşısı Sk No:6, 03100 Afyonkarahisar Merkez / Afyonkarahisar, Turkey

İletişim: +90 272 215 20 97

Etçi Baba – Afyonkarahisar Merkez

Afyon’da et yemek istiyorsanız ve nereye gitmeliyim diye düşünüyorsanız aklınıza ilk gelmesi gereken yerlerden biri Etçi Baba! Kuzu etinden Kaburga ve Tandır kebabına kadar birçok yemek menüsüne sahip olan bu mekân Afyonkarahisar merkezde bulunuyor. Yemeğinizi yedikten sonra Etçi Baba’nın içerisinde kangal sucuğundan manda kaymağına, afyon lokumundan manda yoğurduna kadar Afyon’a özgü her şeyi bulabileceğiniz bir dükkan mevcut.

Konum: Dumlupınar Mahallesi, İzmir Karayolu 5. Km, 03218 Afyonkarahisar Merkez / Afyonkarahisar, Turkey

İletişim: +90 272 246 47 47 – etcibaba.com.tr

Tatlılar

Nur Lokantası – Afyonkarahisar Merkez

Afyonkarahisar’ın merkezinde bulunan Nur Lokantası aslında bir esnaf lokantasıdır. Müşterilerine sunduğu temiz ve leziz yemekleriyle zaman içinde ismini duyurur. Özellikle Ekmek Kadayıfı denilince akla gelen ilk yerlerden biri olmasının sebebi ev yapımı manda sütünden kaymakla yapmaları olmalı!

Konum: Burmalı, 23. Sk. 9/A, 03100 Afyonkarahisar Merkez / Afyonkarahisar, Turkey

İletişim: +90 272 215 33 357

Altınay Lokum – Afyonkarahisar Merkez

Afyonkarahisar’ın köklü lokumcularından biri olan Altınay Lokum, Afyonkarahisar’ın merkezinde bulunuyor. Lokumdan pişmaniyeye, kaymaktan akide şekerine kadar tatlı denildiği zaman aklınıza gelecek her şeyi burada bulabilmeniz mümkün. Ayrıca ürün yelpazesini sadece tatlıyla sınırlamayan Altınay Lokumları, hamur işi, afyon sucuğu ve Afyon’da sık sık bulabileceğiniz haşhaşlı ürünlerde mevcut. Kendiniz gelip tattıktan sonra dilerseniz sevdiklerinize hediyeler alabilir veya sonrasında bulunduğunuz konuma sipariş vermek isterseniz internet sitelerinden verebilirsiniz.

Konum: Akçın, İzmir-Ankara Çevreyolu 4. Km., 03200 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar, Turkey

İletişim: +90 272 223 44 05 – https://www.altinaylokum.com/

Aftat – Afyonkarahisar Merkez

Afyon’da tatlı yemek isteyince aklınıza gelmesi gereken ilk yer kesinlikle Aftat olmalı! Özellikle farklı tatlar deneyi seviyorsanız manda kaymağıyla yapılmış vişneli ekmek kadayıfları ilk denemeniz gereken tatlıları. Farklı tatların yanı sıra klasik ekmek kadayıfından irmik tatlısına, kabak tatlısından şerbetli tatlılara kadar hepsini bulabilirsiniz. Bu lezzetlere aşık olduktan sonrada kopmak istemeseniz de internet sitelerinden sipariş vererek her zaman bu tadı yiyebilirsiniz.

Konum: Burmalı, Millet Cd No:1/b, 03100 Merkez / Afyonkarahisar, Turkey

İletişim: +90 272 213 45 98 – https://www.aftat.com.tr/

Hidayet Dondurma –  Afyonkarahisar Merkez

Hidayet abi’nin yeri olarak da bilinen Hidayet Dondurma Afyon’un en köklü mekanlarından biri. Afyon’da nostaljik bir havayla beraber ekmek kadayıfı yemek isterseniz kesinlikle burayı ziyaret edip ekmek kadayıfını tatmalısınız. Her şeyi bol bol koyan bu cömert mekanın fiyatları da cömertliklerine göre çok uygun.

Konum: Sakarya, Milli Birlik Cad. No:2, 03218 Susuz / Afyonkarahisar Merkez / Afyonkarahisar, Turkey

İletişim: +90 272 215 39 34

Afyonkarahisar’da Tadabileceğiniz Diğer Lezzetler

Sakala Çarpan Çorbası: Anadolu’nun birçok yöresinde tadabileceğiniz bu lezzet kesme çorbası ve avrat çorbası gibi isimlerle de anılıyor.

Çullama Köfte:  Afyon’a özgü olan çerisinde kıyma, yumurta ve ince bulgur bulunan üzerine yoğurt ve domatesli sos eklenerek yapılan çok lezzetli bir köfte.

Bükme: Afyon’a özgü olan içerisinde mercimek bulunan bir hamur işi.

Ağzı Açık: Her et severin bayılacağı içerisinde kıyma bulunan küçük pideler. Afyonkarahisar’a özgü olduğu kadar Şanlıurfa yöresinde de rastlayabilirsiniz.

Düğülü Haşhaş Tatlısı: Haşhaşlı kekin üzerine şerbet ve kaymakla beraber servis edilen çok lezzetli bir tatlı.

Afyon Keşkeği: Her bölgede yapılan et ve tavuklu olan keşkek Afyon’da sade olarak yapılır.

Şebit: Katmere benzeyen ince bir ekmek.

Paçık: Kelle Paça çorbasını andıran bu lezzet, paça etiyle beraber yoğurtlu bir çorbadır.

İlibada Sarması: İlibada yaprağıyla yapılan bu lezzet sarma aşıklarının bayılacağı bir tat.

Scroll to Top